50cent

Senapsparaden fortsätter. Tröjan på bilden fyndade jag på en marknad här i Paris för 50 cent, alltså ungefär 4:-. Lite dyrt men jag kände att jag kunde unna mig det.

Jag har inte shoppat alls sedan jag kom hit men känner fortfarande att jag vill hålla lite i pengarna. Det är ju bra att ha stålar om man måste ta taxi hem någon tidig morgon när fötterna blöder efter en natts dansandes, eller när man hittar den helt ultimata, perfekta och aldeles underbaraste väskan från någon ännu underbarare butik, eller när man får för sig att ha frossarlördag och köper upp hela lagret av chokladpraliner, macarons och hallonbakelser på det lokala kontidoriet. Bättre att lägga pengarna på något man riktigt vill då och då än många bäckar små.

Överste Senap med kameran i köket.


Tassles

Titta vad fint man kan hitta. Gucci s/s 2011, visste inte att Gucci kunde så bra.


 

Vilka störtsköna tassels, eller tofsar som man säger på svenska.

 


Ce jeu

Vet inte varför men det går inte att bädda in klipp från yuotube här på bloggen längre. Ytterst tråkigt tycker jag. Tänkte dela med mig av lite Yelle så här en lördagkväll i alla fall så klicka på spotifylänken (Yelle – Ce Jeu) eller youtubelänken om du gillar peppig musik med visslingar.

Yelle



Moving

Idag var jag i skolan med rött läppstift, hästsvans och senapsgul blus med guldknappar och krås. När jag kom hem hade läppstiftet försvunnit efter oräkneliga bon, bain och banc så jag lekte med Idas läsglasögon istället.

 

 

Hjälp, det rör sig!


Grace

Jag har alltid önskat att jag var som en ballerina, graciös, smidig och med bästa hållningen. Istället är jag ganska slö, småklumpig och kommer på mig själv med att sträcka på mig när jag ser min spegelbild i skylltfönster. Jag kanske inte är som en knubbsäl på torra land men någon ballerina blir jag aldrig. Det målet försvann när jag var fyra år och gick och dansade balett i en liten spegelsal i Lund. Efter några gånger upptäckte jag att vi förmodligen skulle få plocka äpplen i evigheter så jag slutade, i brist på ballerinapiruetter.

Den enda dansen jag dansar nuförtiden är den framför spisen eller garderoben när ingen ser eller på ett proppfullt dansgolv med svettiga kompisar. Tänk ändå om man var en prima ballerina.

Tumblr_lh0srqpkum1qc4obho1_400_large

 


Toilet paper

Här i Paris är det lite seriöst och lite knasigt väldigt mycket hela tiden. Förstår du?

 

Tisdagstraditionen fortsatte, min tur att laga, Idas tur att duka.

 


På väg hem från skolan fiskar katter fisk med stjärnbete.



Efter en dagen-efter-promenix på begravningsplatsen blev dagen lite bättre. Lite sådär seriöst och knasigt.

Devine decadence

Igår åt jag chokladkex, eller min franska mataffärs version av oreos. De var perfekta trött-fredags-smask, speciellt tillsammans med Baby, Jonny Castle och lite senare Sally Bowles.


Idag ska jag plugga glosor och gå till affären och köpa tandkräm med mitt Lisbeth Dahl-paraply, det regnar ju.

Crab

Nu ska jag gå och lägga mig. Kände att du behövde veta det. Jag är trött och konfunderad. Ibland känns franska kul och ibland känns det som att det är världens svåraste språk och att jag är världens mest korkade tjej. Att jag har så mycket kork i huvudet att alla franska glosor och regler (som inte ens går att följa) bara studsar bort. Jag har bara haft 5 lektioner så jag ska nog inte panika än, trots att det är svårt att låta bli. Får påminna mig om att jag är i Paris och att osten är billig.

Tumblr_l7s56tucbt1qbr1zko1_500_large

Det hade varit roligare att vara bekymrad om man såg ut sådär samtidigt.

Tumblr_lgq8cxvhqi1qgfo7wo1_500_large

Eller sådär.

Feast

I lördags var jag hos två nyfunna vänner som bor i en väldigt fin lägenhet vid Tuilerierna. Där åt vi macarons, drack vin och drinkar och lyssnade på svensk och fransk musik.









Sedan gick vi vidare ut i natten och drack alldeles för dyrt i Bastille. Hehe, det låter som att vi hällde i oss drinkar men med för dyrt menar jag att jag köpte ett glas vatten för 6,2 euro. Faktiskt.

Heart

Den 14 februari heter nuförtiden Alla hjärtans dag. Jag tror att det finns någon historia om en kille som hette Valentin och som vigde förälskade par fast de eller han inte fick. Mest tror jag dock att Valentin-historien blev en tacksam sockertopptäckt mantel för alla företag, butiker och allt annat som fixar med Alla hjärtans dag-grejs. Nu tror du kanske att jag är en sådan där tråkig och synisk typ som sitter hemma och är bitter för att jag aldrig har haft ett hjärta på AHD (blir så jobbigt att skriva till slut, fysiskt alltså) och för att denna dag blir likadan som alla andra, men där tror du fel. Jag tycker det är jättemysigt med AHD, man får ju äta choklad och säga att det är tröstchoklad och så är det röda rosor lite överallt. Däremot tycker jag att det är lite tråkigt att så många tar till sig AHD så mycket. Varför behöver man en dag till att visa sin kärlek? Om man älskar någon visar man väl det varje dag ändå, och det blir dessutom mycket mer magiskt att få ett knippe ballonger och en ros en helt vanlig måndag än en då man förväntar sig få det.

Eftersom jag aldrig har upplevt den där fantastiska, gränslösa kärleken är det lite svårt att beskriva den så jag tänkte att jag tar hjälp av några andra istället.

Tumblr_l36ynyrjwg1qc0oslo1_400_large

 


Tntiganrbilder-051-1_132542311_large

 

photo

Hjärtlig Alla hjärtans dag ♥

Lost in the pancake

Igår var jag på hemmahumör, trots att solen sken och det var 17 grader varmt ute. Jag var trött, hängig och hungrig så jag gick till affären och köpte lite pankaksingredienser och hallonsylt. Det blev american pancakes, väldigt goda. Jag glömde dock att köpa smör så de smakade lite konstigt, typ som fransk rapsolja.



Efter den eminenta lunchen susade jag iväg för min första lektion. Det var lite nervöst och småjobbigt, speciellt när jag kom på att läraren bara pratar på franska, hela tiden. Sen gick jag ut och kom på att jag är i Paris och att det fortfarande var ljummet trots att klockan var 18. Det här kommer bli väldigt bra tänkte jag och åkte hem i linne och tjocktröja.

Cars and red lips

Jag fick ett mejl här om dagen om en tävling där man kan vinna 10 000:- att handla för från Gants nya damkollektion. Det lät inte jättefrestande i sig (bara lite) men utmaningen lät väldigt skoj så jag knåpade ihop ett kollage med 50-talstema och skickade in, vilket man skulle göra om man ville vara med och tävla.

 

 

Det är kul att leka med bilder.


Animals

I tisdags var jag på Musée des Arts Décoratifs eftersom riktiga Louvre (mitt egentliga mål) såklart har stängt på tisdagar. Det var nog bra och lagom för en trött tisdag. Djurmasker, pråliga himmelsängar, madonnastatyer och inte misnt två våningar med modern modehistoria, 1990-2010. Värt besöket. Det var dessutom gratis för mig som student.


Fint med stolar istället för tavlor.


De hade blandat historisk konst och inredning med moderna installastioner. Lite roligt.



Sedan gick jag vidar på stan. Såg Barbapapa. Typ.


Blogghypade Laduree, här på Champs Elysées.


My head speaks a language I don't understand

Varje dag sedan jag kom till Paris har jag vaknat med täppta bihålor. Så fort jag har varit på stan i knappt en timme blir jag så trött att jag mest bara vill hem egentligen men fortsätter att gå, det är ju Paris. Tröttheten är nog en äcklig kombo av äckliga bihålor och äckligt många nya intryck (fast det sista på ett bra sätt). Jag kan ingen franska och hänger upp mig på det så hemskt mycket att jag tror att alla franskisar ser ner på mig så fort jag öppnar munnen när de egentligen ler och tar fram sin bästa krassliga engelska. Då börjar jag stamma och blandar "oui" med "the cheapest" och så blir jag röd och svettig.

Idagvar en riktigt trött dag. Jag ville strosa runt i Marais men gick vilse någonstans runt Bastille och kom fram för sent för att kunna rädda mitt humör som var på väg ner i en rasande fart. Jag ville bara kolla på fina kläder, dricka gott kaffe och äta en bakelse men jag kände verkligen inte för att orka hitta något bra fik (alla fik är bra egentligen, men inte idag) så jag åkte hem med massarkerade fötter och klump i halsen.

Väl hemma mötte jag Ida och berättade om min usla dag så hon gjorde lyxkaffe med varm skummad mjölk och socker. Bästa fiket i Paris.


Igår införde vi dessutom en ny tradition. Varje tisdag ska vi turas om att laga mat och denna tisdagen började Ida med Paris godaste färska lax från snabbköpet och pestopasta. Jag pysslade upp lite vimplar för att fira vår nya tradition och dukade med servetter (toalettpapper vikta i fina former).

Printemps

Igår var jag i Montmartre med med min nya girl next door. Vi Strosade omkring planlöst i flera timmar och lät solen värma ryggar och kinder. Det var så varmt att vi satt ute utan jackor och drack kaffe tillsammans med alla andra parisare. Härligt när februari betyder vår.




Ytterst idylliskt, eller hur?


Cabaret var det här.


Kaffet i solen.


Fint skyllfönster till någon konstaffär.


Sedan nördade vi oss hos Amelies frukthandlare.




Han som inte riskerar att bli en frukt för till och med kronärtskockor har hjärtan.

L'île

Här om dagen var jag ute i staden och flanerade bl.a. runt på ön med Paris kanske mest kända kyrka, Notre Dame. Den är väldigt ståtlig, som så mycket annat i Paris och omges av väldigt många turister, som så mycket annat i Paris. Det är dock väldigt trevligt att gå omkring på kyrkön och titta på folk, turister med kameror och gamla gubbar med käppar. Du ska gå från Shakespears and co (där du har bläddrat i brittisk litteratur och insupit en magisk atmosfär) på andra sidan floden och gå över bron till Notre Dame, stanna och titta på Point Zero och skräm några duvor, gå vidare lite nord-väst, till blomstermarknaden och lukta på färska blommor och lavenderpåsar. Det var ungefär vad jag gjorde när jag var där sist.


The poodles heart

Tji fick jag. Min fredagskväll blev inte ensam och tråkig eftersom jag skuttade över till lägenheten mitt emot och den fina grannen. Vi åt svenska rosa bilar, marabou och lösgodis och sörplade på franskt rött vin. Jag sa fin inledning på helgen och somnade sedan gott.

Idag har jag besökt min första parisiska marknad, vid Porte de Montreuil, och oj vad mycket skräp det finns. På marknaden hade de allt från billyktor, kristallkronor och ugnar till 60-talsklänningar, kamouflageset, shampoo och arabgardiner. Jag kom dit för att hitta några fina, eller fula, hyllor att sätta upp här hemma så att mina nagellack och läppstift slipper ligga i en hög i sängens fotända. Jag kom därifrån med en randig, stickad tröja som jag fyndade tre sekunder in i marknaden. Bra start tänkte jag, men icke. Tydligen har de allt förutom hyllor. Istället åt jag min banan och svishade till La Fayette, mest för att kolla in huset och så.

photo

På Galeries Lafayette finns alla dyra märken du kan utantill så jag tänkte mig få se mest europeiska snobbar med rockar och blev förvånad när jag mest såg svinrika asiater med täckjackor. Det kryllade av dem, de stod i kö för att komma in på Longchamp och klämde på LV-väskor hit och dit. Det kanske är det roligaste att göra i Paris om man har åkt ända från södraste söder, att gå i en galleria, jag vet inte. Det fanns såklart några snobbiga européer också, men inte lika många. Jag fick t.ex. syn på en kvinna i en rutig pennkjol och prydlig hästsvans komma uttrippandes från Louis Vuitton med väldigt snabba steg. I handen balanserade hon en bricka med ett glas som såg ut att innehålla apelsinjuice och jag blev otroligt nyfiken vad hennes mål var så jag följde efter med lika raska steg. Hennes slutdestination blev ett litet "LV-stånd" med klockor och smycken och mitt i "ståndet" satt två män vid ett bord, en som kund och en som försäljare. Jag ska också köpa smycken på Louis Vuitton tänkte jag. Apelsinjuice på fat, snacka om service.

Jag blev dock inte mätt av att stå och hungra över ouppnåliga Chloé-väskor (trots att det var halva priset) så jag susade snabbt hem igen.

Entertain me

Jag har ingenting att göra. Det är fredagkväll och jag har ingenting att göra. Du tänker säkert "men hallå, är hon dum i huvudet eller? Hon bor ju i PARIS! Hur kan man inte ha något att göra där?". Men då säger jag som skägget i Into the wild "happiness only real when shared". Jag har inte några kompisar här än så det är inte jättekul att göra en massa saker ute på stan en fredagkväll. Jag ser fram emot att börja skolan.



Jag kan kanske ringa någon. Lillasyster till exempel. Det bästigaste med lägenheten är nästan att jag kan ringa gratis till alla fasta nät i Europa.



Såhär ser det ut ovanför min spis. Fransk picknick.

Flocons d'avoine

Idag var jag och besökte en av Paris mest kända begravningsplatser, Père Lachaise. Edith Piaf och Jim Morrison är bara några av de många kändisar som ligger begravda där. Jag hann dock bara se Morrisons grav (av kändisarna som ligger där då) innan jag var tvungen att susa iväg till skolan för att sitta i kö en hel del.



Begravningsplatsen är oerhört stillsam med ett dammigt och mystiskt lugn över sig. Världens bästa ställe att bara gå runt på. Lugna sig lite, gömma sig från vägbullret och storstadshektet. Man kanske tror att det ska vara deppigt och smått obehagligt att gå runt bland små hus där det ligger döingar, men det är så hemskt vackert så det blir allt annat än deppigt. Tänk att andras död kan få en att känna sig så levande. Dit ska jag gå igen. Gött att det ligger väldigt nära mitt nya hem.












Hela dagen har varit väldigt fin. Jag åt frukost till en fin spellista som blandade sig fint med gråsparvarnas kvitter genom det halvt öppna fönstret. Det kändes som att solen också vaknade av fågelkvitter för den har strålat hela dagen och jag tror att våren snart är här på riktigt. Jag såg faktiskt krokusknoppar på en gräsmatta runt ett gammalt monument. Sådana finns det gott om här, monument alltså, krokusarna är mest bara på god väg än så länge.

Confondre

Paris tunnelabana. En liten mörkhårig flicka står och håller sin mamma i ena handen och ett, för henne, stort fiolfodral i den andra. Vid en perrong står en man med ett keybord och jazzar loss rejält till taktstampande metroresenärer. Jag försöker behålla lugnet när jag först följer en skyllt som sedan plötsligt försvinner längre fram i de underjordiska gångarna. Ingen kan engelska och jag kan ingen franska. Till slut hittar jag skyllten, kommer precis rätt och lugnet stannar kvar. Jag går upp från tunnlarna och börjar kisa mot solljuset samtidgt som jag ler mot en gubbe i en tidningskiosk. Han säger bonjour och jag nickar och går vidare, hur kan jag veta vad det betyder?

Efter att ha fixat nytt franskt sim-kort, tunnelbanekort, vykort, varit på min nya skola och fått papper och gått lite vilse i Les Halles sitter jag nu och äter en banan och räknar euro. Det känns väldigt bra att vara i Paris. Imorgon ska jag till skolan igen och betala det sista av avgiften, kankse också göra ett franskprov om jag förstod fransyskan som gav mig papper rätt. Hur ska jag, en svensk student som är i Paris för att lära mig franska, kunna förstå vad hon säger på franska?

http://www.historyofscience.com/G2I/timeline/images/biblio_sorbonne.jpg

Just det, glömde kameran hemma idag men måste bara säga att mitt skolbibliotek ser ut såhär. Det är dessutom Europas största.

 


La fille saute

Mina första 24 timmar på fransk mark har kommit till ända och jag är helt slut. Både fysiskt och psykiskt. Mina axlar är det ömmaste jag vet efter en fetefet ryggsäck och mitt huvud är det tyngsta efter alla nya intryck, bilder och lite CSN-problem. Ständigt dessa pengar.

Lägenheten är i alla fall mysig, och yttepytteliten. Jag har en egen stor loftsäng som jag kommer göra till mitt lilla krypin. Luften är ganska fuktig och i badrummet finns inte någon jättebra ventilation, vilket syns lite här och var. Ida och jag ska kanske fixa och greja lite med lägenheten i vår när det blir lite varmare. Kanske måla om och fixa upp någon hylla (just nu finns det extremt lite förvaringsutrymme). Kanske. Just nu är jag nog bara glad för en sovplats och ett kök.

Min gata är nog finast i hela Paris. Det är en liten "passage" så det är hur lugnt som helst bortsett från de små gråsparvarna som festar på talgbollar nere vid porten.












Sa jag att min trappuppgång är rosa? Det är den.

RSS 2.0