Taste

I tisdags var det tisdag igen och det innebär ju tisdagsmiddag med efterrätt i sängen framför bra film eller serie tillsammans med rummisen. Det är den perfekta dagen att festa till det lite på tycker jag, sådär mitt i mellan allt.


I tisdags var det Idas tur att laga maten. Det blev en helt enastående medelhavs buffé med jumboräkor, broccoli, anans överdragen i mozzarella, ungnsbakade rotfrukter med sallad och tzatziki till det. Efterrätten blev en exotisk fruktsallad med chokladkross blandat med honung på toppen. Jag var bara tvungen att säga det.


När man inte lagar mat dukar och diskar man.

Blouse

http://images.asos.com/inv/media/7/3/5/3/1493537/multi/image1xxl.jpg

Sitter och suktar efter denna skönhet. Ja alltså blusen/tröjan då. Ska jag?

Idag regnade här i Paris men det gjorde inte mycket. Träden i parken bakom min skola var alldeles sommargröna och blomstervita. När det är sommarregn i mars tycker jag allt att det kan regna på, även om jag hade glömt mitt sagoparaply hemma.

De vivre la langue

Snubblade över den här lilla filmsnutten. Snabbkurs i franska.

EF - Live The Language - Paris

 

Tryck på länken. Hade filmen här innan men den började spela sig själv så fort ma gick in på bloggen så det blev lite jobbigt att behöv rulla ner hela tiden för att pausa...


More or less

Ibland glömmer jag bort att jag bor i Paris. Som när jag ser den vuxna mannen stå och gräva i näsan på tunnelbanan, eller när duschdraperiet smiter åt runt benen när jag duschar med för hett vatten, eller som när jag springer mig svettig för att hinna med tunnelbanan och halvstukar fötterna i höglackat två gånger i rad för att komma fram till tågdörrar som stängs framför näsan på mig.

Men ibland när jag lyfter blicken kommer jag ihåg att jag faktiskt bor i Paris. Som när jag lagar mat med öppna fönster i solnedgången och jag hör någon vissla "La vie en rose" nere på gatan, eller som när jag möter små franska flickor med råttsvansar som sjunger ramsor om choklad på väg till skolan, eller som när jag ser Eiffeltornet sticka fram lite här och var, eller som när det luktar blommor, kaffe, sött vin, grillad kyckling och fisost på väg hem från metron, eller som när jag märker hur jag pratar franska med killen som säljer baguetter.

Tumblr_lhmdh8ftpv1qajjdco1_500_large

 

I♥

Paris


Ecole

Har jag sagt att jag går i skolan här? Det gör jag i alla fall. Jag har två timmar fransk grammatik om dagen och varannan vecka även en timmes fonetik. Det är roligt ibland och tråkigt ibland.

Min lärare i grammatik är en liten dam med svart hår som alltid matchar sina kläder och accesoarer alldeles förträffligt. Igår hade hon på sig en lila tröja, lila byxor och lila skor. Denna lila grund hade hon utsmyckat med ett knallgrönt halsband i lövformation, ett par knallgröna blomörhängen i storlek XL och en knallgrön fjäril i håret. "Vilken härligt tant" tänker du men det blir härligare, varför inte slänga på en linje med grön eyeliner under ögonen när vi ändå håller på? Dessutom skrattar hon åt oss när vi säger fel och låter oss läsa upp varenda resultat på varenda läxförhör vi har inför hela klassen. Det var chockerande i början men nu har alla vant sig. Även de som får minus tre.

Varje lektion skriver hon tavlan full av grammatiska termer, regler och glosor som vi efter en lång genomgång ska skriva av. Det tar såklart sitt lilla tag och hon älskar att kalla oss escargots (sniglar) när hon känner sig uttråkad. Här om dagen kom hon på ett annat sätt att fördriva tiden. Hon tog upp ett paket cigg ur katedern och sa att när hon har rökt färdigt sin cigg nere på gården och kommer tillbaka så måste vi ha skrivit av klart. Den franska skolan slutar aldrig att förvåna.

Utanför toaletterna mellan två klassrum finns en handtorkare.


Spring as fast as you can

Jag har förstått att det är ganska kallt i Sverige just nu och att ni kömpar mot snöflingor som attakerar om och om igen. Det är lite svårt att tänka sig när man själv går runt i linne och kofta eller sitter gör läxor på en gräsmatta i en soldränkt park. Så här ser det ut här i alla fall.

En sen eftermiddag på Versaille.

 


Ett vårigt cykelställ nere på gatan.


Ett soligt lunchställe.


En park i full blom med magnolior...


...och sockervaddsträd.


De flesta ansiktena här är vända mot solen. Man ser dem överallt, på uteserveringarna, på parkbänkarna och på balkongerna. Hejdå brusvitaminer!

Black Swan

Igår såg jag och roomien på lite olaglig film i soffsängen. Jag ryste, höll för ögonen och flämtade i takt med trippande ballerinaskor och fallande fjädrar. Black Swan är en väldigt bra film, men oj vad jag inte var beredd på allt köttigt och psykbrytande. Natalie Portman har verligen förtjänat den där Oscarn.



Mina drömmar om att bli ballerina är som bortblåsta...

Flubber

I Paris finn det mycket att göra. En av mina favoritsaker att göra är att äta. Förutom en massa baguetter har jag hittills ätit det här. Bland annat.


Bakelser från patisseriet nere på hörnet. Varje hörn i Paris hyser ett bageri, kafé eller en bar.


Crêpes med chokladsås, inte nutella. Här på Julias gaffel i Versailles.


Macarons från Ladurée och andra ställen.

Nyttiga efterrätter med söta jordgubbar, vindruvor, mörk choklad och mangokokos.


Pannkakor med hallonsylt lite hit och dit.


Bageribrödsmackor med olika ostar och tomat.


Yogurtfrukostar.



Lite fler bakelser...


...som är minst lika goda som de ser ut.


Och mycket popcorn i kastrull. Med smör.

I candy

I nästan en hel vecka har nu min lilla vän varit hos mig här i Paris. Vi har turistat och hunnit med så hemskt mycket roliga saker, mellan fnissen det vill säga. Vi har lekt med gröna leksaksmonster, fotat ankvåldtäkt, rott roddbåt i Versailles, fnissat och pratat från tidig kväll till tidig morgon, chillat på fonetiklektionen och allt annat man gör med en bästis i Paris.


Innan vi tog metron till absint och svett. Petites filles.

Kids

I torsdags kom min bästastebästa vän till Paris och det blev ett riktigt "Love Acctually"-möte med tårar och världens längsta tågstationskram. Nu gör vi staden tillsammans och igår var vi ute på Chez Moune vid Pigalle och svettades sönder till härlig musik och korkade fransmän. Idag ska vi på söndagsmarknad vid slutet av min metrolinje.

 

jane-birkin-011

Jane Birkin.


Mode de ville

Igår hade Chanel, världens mest prisade modehus, visning i det ståtliga Grand Palais. Jag avundades alla som den dagen hade ett intetsägande grått kuvert med sitt namn på. Då jag inte ägde något kuvert av detta slag tänkte jag att jag i alla fall kunde åka dit och kolla in kuvertägarna, och allt annat pick och pack som skulle samlas för att också få se snygga kläder, människor och kanske en och annan kändis.



Det var helt fantastiskt väder och väldigt mycket folk att titta på.


Linda Fargo




En trio kuvertlösa hade råkat ta på sig leopard allihop, attans vilken otur i tajming.


Många med inbjudan hade på sig sina Chaneldräkter eller Chanelväskan och vissa både och dagen till ära.


En av alla modemänniskor med systemkamera. Upptäckte efter ett tag att han också var svensk.





Jag hade på mig ett nytt linne från H&M som jag är helt kär i, det är dock mycket snyggare utan höstkappa och med ett par höga sommarshorts.


Grace Coddington




Lynn Yaeger


Louise Ebel








Très BON

Fortfarande modevecka. I söndags hängde jag med Ida och company till Le Regine och BON-fest. Det kryllade av långa, blonda, smala svenskor och en massa annat fashion-folk såklart, alla i sina koolaste modemunderingar. Baren var öppen, musiken hög och stämningen på topp. Det var förmodligen en hel massa modekändisar där men jag lyckades bara känna igen ett fåtal, tex designern Erin Fetherston, designern Henry Holland och Facehunter.












Vissa träffade gamla bekantskaper. Yvan och Ida.


Henry Holland och hans crew kom och delade vårt bord.




När den öppna baren stängde åkte jag hem. Eller hem till de bästigaste grannarna då jag och Ida har lite lägenhetsproblem, men imorgon får jag komma hem igen.

Raté

Eftersom det är modevecka i Paris finns det mycket att göra för alla modeinblandade och jag önskar så att jag var mer inblandad men lite har jag hunnit med. I fredags var jag på Andrea Crews visning då jag hade en inbjudan som jag hade fått av min kära granne Ylva som var sista-ut-modell på visningen. Det var en rolig och väldigt speciell visning med inslag av naket.


Det började med rött, som blod.



Alla kläder är gjorda av second handplagg, den här snygga skapelsen är till exempel gjord av två skjortor.




Sedan blev det lite mer street.




Något som fick mig att tänka på en kvinnlig Borat.




Min granna granne.






Fleur

Jag försöker plugga till provet på måndag, men det är svårt när det är modevecka i Paris och man vill gå på visningar hit och dit men bara har en inbjudan till en, då får man försöka komma in på andra sätt. Får se om jag kan få en skymt av någon celebritet i stil av Karl Lagerfeldt eller Anna Wintor. Man ska hålla sig norr om Tuilerierna, det är där alla höga hattar skymtar.

Karlanna_large


A fast break

Just nu råder det någon slags galen hype kring snygga och övergoda frukostar så eftersom min frukost igår bestod av fransk yougurt med svensk honung och franska jordgubbar så tänkte jag att du behövde veta det.



Den smakade sommar och fräkniga kinder.

RSS 2.0